Miercuri, 25 iunie 2014 în cadrul Galei Medica ediția 2014, eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH)  a obținut premiul juriului la categoria „Cea mai bună campanie de sănătate”, cu proiectul „Donează o şansă la viaţă!.

În iunie 2013,  Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a lansat oficial campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice „Donează o şansă la viaţă”.

Campania a fost susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență din București și Asociația ”Zâmbet pentru România” din Targoviște), precum și peste 50 de voluntari care s-au alăturat acestei inițiative.

Voluntarii implicați în acest proiect au mers în caravană în multe locuri din ţară, pentru campanii de informare, iar, rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Numai anul trecut s-au înscris în Registru un număr de 7.094 de persoane, fiind realizate şi primele 21 de transplanturi.
„Este un premiu care ne onorează și ne responsabilizează să continuăm dezvoltarea unor astfel de campanii de informare în rândul populație. Mulțumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acest proiect și instituțiilor massmedia, care ne-au sprijinit să transmitem informațiile necesare care să ajute populația să conștientizeze că pot oferi foarte ușor o șansă la viață celor aflați în suferință. În prezent, sunt 13.236 de donatori voluntari înscrişi în Registru, dar prea puțin încă ca să găsim donatori compatibili pentru toți pacienții care au nevoie urgentă de transplant.  Sperăm ca anul aceasta comunitatea donatorilor voluntari înscriși în registru să crescă la peste 20.000 pentru a da o șansă la viață pacienţilor români pentru care nu găsim donatori compatibili în registrele din străinătate. 19 din cei 41 de pacienții care sunt în așteptarea unui transplant sunt în această situație dificilă. Șansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România. Vindecarea bolnavilor poate veni din România la costuri mult mai mici față de străinătate dacă registrul ar avea  înregistrați 100 000 de donatori”, a precizat dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţiicare are misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiţi. Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice săi în acelaşi timp cu pacienţii care au nevoie de un transplant.
Mai multe informații despre campanie și cum puteți deveni donator de celule stem găsiți pe site-ul instituției https://registru-celule-stem.ro/

Cei care doresc să devină donatori ne pot contacta la TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Aurora Dragomirişteanu
Director general RNDVCSH